Αρχείο δημοσιεύσεων

Γενική Οδηγία 2/2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ Κ.Ε.Δ. 2/2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ της Κ.Ε.Δ. της 3/09/2013

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΑΡΘΡΟ

ΘΕΜΑ

ΣΕΛ

1

Σχήμα λειτουργίας

2

2

Τηλεσυνεδριάσεις

3

3

Γενικές αρμοδιότητες Κ.Ε.Δ. – Τ.Ε.Δ.

3

4

Συγκρότηση Τ.Ε.Δ. – Πλαίσιο συνεργασίας Κ.Ε.Δ. – Τ.Ε.Δ.

4

5

Ορισμός και γνωστοποίηση ονομάτων διαιτητών

4-5

6

Προκηρύξεις και Αξιολόγηση αγώνων

5-6

7

Κριτήρια επιλογής και ορισμού διαιτητών

6-7

8

Κωλύματα επιλογής & ορισμού διαιτητών

7

9

Κληρώσεις

7-8

10

Γενική διάρθρωση τεχνικής υποστήριξης αγώνων

9

11

Γενικές αρχές διεξαγωγής αγώνων

9-10

12

Ομαδικά πρωταθλήματα

10-11

13

Ενστάσεις – Καταγγελίες

11-12

14

Γενικά

12

15

Εκθέσεις διαιτησίας

13

16`

Παρακολούθηση αγώνων

13-14

17

Διοργανώσεις Αγώνων-Υποχρεώσεις Διοργανωτών

14

18

Τελική Διάταξη

14-15

 

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΒΑΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΡΘΡΟ  1Ο

ΣΧΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1.1 Στην τηλεσυνεδρίαση της   Κ.Ε.Δ. την Τρίτη 03.09.2013 επικυρώθηκε ομόφωνα   το σχήμα λειτουργίας της Κ.Ε.Δ.  διατηρώντας τους  τομείς λειτουργίας και δραστηριότητας της Κ.Ε.Δ. με τους παρακάτω  τομεάρχες :

α) Τομέας επιλογής,  ορισμού διαιτητών και οργάνωσης σεμιναρίων διαιτησίας με Τομεάρχη τον κ. Βύρωνα Τσορμπατζόγλου.

β) Τομέας προαγωγής  διαιτητών με Τομεάρχη τον κ.  κ. Σιέμπο.

γ) Τομέας επικοινωνίας με Τ.Ε.Δ. και διοργανωτές με Τομεάρχη τον κ. Ι Μήτρου.

δ) Τομέας ενημέρωσης Π.Ο.Δ. με Τομεάρχη τον κ. Β. Παπαδόπουλο.

 

1.2 Στο εξής  όλοι  οι  ενδιαφερόμενοι (Τ.Ε.Δ., Διαιτητές, Ενώσεις κλπ) θα απευθύνονται και θα ενημερώνουν τον  αρμόδιο τομεάρχη για την αντιμετώπιση του σχετικού τους θέματος ή αιτήματος και μόνο στην περίπτωση που επικοινωνία με τον Τομεάρχη αυτό είναι αδύνατη μπορούν να απευθύνονται σε οποιοδήποτε μέλος της Κ.Ε.Δ.

 

1.3 Ο αρμόδιος Τομεάρχης θα δίνει την  λύση και την απάντηση  κατόπιν ενημέρωσης και διαβούλευσης με όλα τα μέλη της Κ.Ε.Δ. ακολουθώντας την διαδικασία της τηλεσυνεδρίασης.

 

 

1.4 Για την αποδοτικότερη και εξειδικευμένη αντιμετώπιση των θεμάτων της Κ.Ε.Δ. μπορεί να ορίζονται ειδικοί συνεργάτες που θα αναλαμβάνουν τον χειρισμό εξειδικευμένων,  κύρια τεχνικών, θεμάτων όποτε παρουσιασθούν.

 

1.5  Η επιλογή και ο ορισμός των ειδικών συνεργατών καθώς και η οποιαδήποτε ανάθεση καθηκόντων γίνεται σε ειδική συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.

 

1.6  Oρίσθηκαν  ως ειδικοί συνεργάτες οι κάτωθι :

 

α)  Ο ΔΔ  Μιχάλης Πρεβενιός

β)  Ο ΔΔ  Σωτήριος Λογοθέτης

γ)  Ο ΔΔ  Σάββας Μαυρομούστακος

 

Γενικά η σχέση της Κ.Ε.Δ με τους ειδικούς συνεργάτες θεωρείται μια ελεύθερη  σχέση εθελοντικής  προσφοράς χωρίς όρους  δεσμεύσεις.

ΑΡΘΡΟ  2Ο

ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

2.1 Για λόγους οικονομικούς – πρακτικούς και συχνότερων συνεδριάσεων καθιερώνονται οι τηλεσυνεδριάσεις στις οποίες  συμμετέχουν όλα τα μέλη του Δ.Σ. και οι ειδικοί συνεργάτες με ηλεκτρονική ή και τηλεφωνική επικοινωνία αν χρειασθεί.

2.2 Οι αποφάσεις των τηλεσυνεδριάσεων λαμβάνονται με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων μελών του ΔΣ και  θεωρούνται απόλυτα  νόμιμες  και  ισοδύναμες με τις αποφάσεις των κλασικών  συνεδριάσεων.

2.3 Οι τηλεσυνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται  όποτε και για οποιονδήποτε λόγο είναι αδύνατο ή δύσκολο  να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση με την φυσική παρουσία των μελών της Κ.Ε.Δ. και υπάρχουν σοβαρά και επείγοντα θέματα για άμεση αντιμετώπιση.

2.4 Όταν είναι   δυνατόν,   οι αποφάσεις των τηλεσυνεδριάσεων θα επικυρώνονται και με την διαδικασία των κλασικών συνεδριάσεων.

 

ΑΡΘΡΟ 3ο

ΓΕΝΙΚΕΣ  ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Κ.Ε.Δ.-Τ.Ε.Δ.

 

3.1 Η Γενική Οδηγία της Κ.Ε.Δ. αποτελεί   αναπόσπαστο   τμήμα του Κανονισμού Διαιτησίας της Ε.Σ.Ο. και συντάχθηκε σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Αθλητικού Νόμου και των Κανονισμών Αγώνων και Διαιτησίας της Ε.Σ.Ο..

 

3.2. Σύμφωνα με τον Αθλητικό Νόμο  και τον Κανονισμό Διαιτησίας της Ε.Σ.Ο. (άρθρα 2.2 και 2.5),στις γενικές αρμοδιότητες της Κ.Ε.Δ. συμπεριλαμβάνονται και η επιλογή, η αξιολόγηση, ο ορισμός,  ο πειθαρχικός έλεγχος των Διαιτητών (Άρθρο 12 του Κ.Δ.), η εποπτεία,  η οργάνωση και η διεξαγωγή των σεμιναρίων διαιτησίας.

 

3.3. Ειδικότερα, η Κ.Ε.Δ. ασκεί τα καθήκοντα της επιλογής και  του ορισμού διαιτητών σε όλους ανεξαιρέτως τους αγώνες  οποιασδήποτε μορφής και επιπέδου που διεξάγονται στην Ελλάδα.

 

3.4 Οι Τ.Ε.Δ. ασκούν τα αντίστοιχα καθήκοντα Διαιτησίας επιλογής και ορισμού Διαιτητών, σε τοπικούς ή περιφερειακούς αγώνες της περιοχής ευθύνης της αντίστοιχης Ένωσης ή Τοπικής Επιτροπής, ορίζοντας υποχρεωτικά Διαιτητές της περιοχής ευθύνης της αντίστοιχης ένωσης ή τοπικής επιτροπής,   από τον ισχύοντα Π.Ο.Δ., εφαρμόζοντας αναλογικά τα άρθρα 3 και 6.2. Σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης διαιτητών απευθύνονται στην Κ.Ε.Δ.

 

3.5 Εάν σε μια περιοχή δεν έχει ορισθεί  Τ.Ε.Δ. ή είναι  αδύνατο  να λειτουργήσει είτε λόγω προβλημάτων είτε λόγω κατάργησης της αντίστοιχης περιοχής κάλυψης, τότε η Κ.Ε.Δ. αναλαμβάνει τα καθήκοντα της Τ.Ε.Δ., ή μπορεί να ορίσει προσωρινή Τ.Ε.Δ., ή να  αναθέσει στην πλησιέστερη γεωγραφικά Τ.Ε.Δ. τα σχετικά καθήκοντα .

 

 

ΑΡΘΡΟ 4ο

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Τ.Ε.Δ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ.Ε.Δ.- Τ.Ε.Δ.

 

4.1 Συγκρότηση Τ.Ε.Δ.

 

4.1.1 Οι Τ.Ε.Δ. είναι, σύμφωνα με τον Αθλητικό Νόμο και τον Κανονισμό Διαιτησίας της ΕΣΟ, τριμελείς και τα μέλη τους ορίζονται με απόφαση των 3/5 των μελών του Δ.Σ. της οικείας Ένωσης ή Τοπικής Επιτροπής και παύονται για σοβαρότατους και τεκμηριωμένους λόγους με πλειοψηφία των 4/5.

 

4.1.2 Η ιδιότητα μέλους των Τ.Ε.Δ. δεν  επιτρέπεται να συμπίπτει με την ιδιότητα μέλους Δ.Σ. της αντίστοιχης Ένωσης ή Τοπικής Επιτροπής, εκτός εάν είναι αδύνατο να βρεθούν Διαιτητές για την πλήρη στελέχωση μιας Τ.Ε.Δ. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξαντλείται η προσπάθεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, στο μέγιστο  δυνατό βαθμό. Το άρθρο αυτό εφαρμόζεται υποχρεωτικά για την Ε.Σ.Σ.Ν.Α. και την Ε.Σ.Σ.Θ.Χ.

 

4.1.3 Τα μέλη των Τ.Ε.Δ. δεν επιτρέπεται να στελεχώνουν Επιτροπές ενστάσεων της περιοχής τους.

 

4.1.4 Όλοι οι Διαιτητές υπάγονται στις αντίστοιχες Τ.Ε.Δ. των περιοχών τους. Αλλαγή από μία Τ.Ε.Δ. σε κάποια άλλη μπορεί να γίνει μετά από αίτηση τους προς την Κ.Ε.Δ.(και παράλληλη κοινοποίηση στην ΤΕΔ που θέλουν να μετακινηθούν)  για τεκμηριωμένους λόγους, πχ λόγω αλλαγής διαμονής, είτε λόγω σπουδών είτε λόγω εργασίας.

 

4.2  Πλαίσιο Συνεργασίας Κ.Ε.Δ. – Τ.Ε.Δ.

 

4.2.1 Οι Τ.Ε.Δ. ενημερώνουν αμέσως την Κ.Ε.Δ. για  οποιοδήποτε  έκτακτο συμβάν σε αγώνες της περιοχής τους και υποβάλλουν στην Κ.Ε.Δ. κάθε εξάμηνο συνοπτική έκθεση συμβάντων και αλλαγής οποιωνδήποτε προσωπικών στοιχείων και αξιολόγησης των Διαιτητών τους.

4.2.2 Στα έκτακτα συμβάντα συμπεριλαμβάνονται οι ενστάσεις, καταγγελίες, μη προσέλευση ορισθέντων Διαιτητών, μη προσέλευση ομάδων σε μια συνάντηση, παράτυπες επιλογές και ορισμοί διαιτητών κλπ.

4.2.3 Στις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις τους περιλαμβάνονται επίσης η συγκέντρωση των εκθέσεων Διαιτησίας, η τήρηση και ενημέρωση αρχείου αλληλογραφίας, του Πίνακα Στοιχείων Διαιτητών, η αλλαγή προσωπικών στοιχείων των διαιτητών τους και η  κοινοποίησή τους στην Κ.Ε.Δ.

4.2.4 Η μη τήρηση των υποχρεώσεων των Τ.Ε.Δ. και η παραβίαση των κανονισμών της Κ.Ε.Δ. επισύρουν άμεσες ενέργειες καταγγελίας της λειτουργίας τους. Το θέμα κοινοποιείται στο Δ.Σ. της Ένωσης που ανήκουν και εξετάζεται  στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.

 

ΑΡΘΡΟ 5ο

ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

5.1 Σύμφωνα με τα άρθρα  του Κανονισμού Διαιτησίας και του Αθλητικού Νόμου, η ανακοίνωση της επιλογής και του ορισμού των Διαιτητών σε όλα τα τουρνουά οποιασδήποτε μορφής και επιπέδου (που διεξάγονται στην Ελλάδα) γίνεται αποκλειστικά και μόνο με έγγραφο της Κ.Ε.Δ. ή της Τ.Ε.Δ. (όταν πρόκειται για τοπικούς ή περιφερειακούς αγώνες).

5.2 Τοπικοί ή περιφερειακοί αγώνες  χαρακτηρίζονται  εκείνοι όπου  οι συμμετέχοντες σκακιστές και ομάδες προέρχονται από την ίδια Ένωση ή Τοπική επιτροπή.

 

5.3 Σε εφαρμογή των άρθρων  5.1, 11.1 και 8.2 της Γενικής Οδηγίας,  του άρθρου 2.2 του Κανονισμού Διαιτησίας της ΕΣΟ και των διατάξεων του Αθλητικού νόμου, ορίζονται τα εξής:

1. Δεν επιτρέπεται  να διαιτητεύουν διαιτητές που δεν ορίσθηκαν από την ΚΕΔ ή ΤΕΔ (για τοπικούς αγώνες)

2. Οι επικεφαλής διαιτητές  είναι υποχρεωμένοι    να ελέγχουν αν οι διατεθέντες διαιτητές έχουν ορισθεί από την ΚΕΔ ή ΤΕΔ και για  επαλήθευση ζητούν από τους διαιτητές το διοριστήριο  της ΚΕΔ ή ΤΕΔ

3. Για να έχει το δικαίωμα ένας διαιτητής να ασκήσει τα καθήκοντά του πρέπει να έχει εφοδιασθεί με το διοριστήριο της ΚΕΔ ή ΤΕΔ.

4. Οι επικεφαλής διαιτητές είναι υποχρεωμένοι στα τουρνουά με διεθνή αξιολόγηση να ελέγχουν αν οι διαιτητές έχουν και την άδεια της FIDE.

5. Δεν καταχωρούνται στο πρόγραμμα κλήρωσης οι διαιτητές χωρίς την άδεια της FIDE και χωρίς τον ορισμό από  την  ΚΕΔ ή ΤΕΔ.

 

 

 ΑΡΘΡΟ 6ο

 ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

 

6.1 Οι διοργανωτές όλων των Πρωταθλημάτων και Τουρνουά κοινοποιούν στην Κ.Ε.Δ. (ή  στην Τ.Ε.Δ. όταν πρόκειται για τοπικούς αγώνες ) και στην Ε.Σ.Ο. έγκαιρα (τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα), τις αντίστοιχες προκηρύξεις. Οι προκηρύξεις  πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τους Κανονισμούς της Ε.Σ.Ο. της Κ.Ε.Δ. και της F.I.D.E., αν πρόκειται για τουρνουά με Διεθνή Αξιολόγηση. Σε κάθε προκήρυξη πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα βασικά στοιχεία που ενδιαφέρουν τους συμμετέχοντες όπως π.χ. το πρόγραμμα και το σύστημα αγώνων, ο χώρος αγώνων, οι διαδικασίες ενστάσεων, οι όροι φιλοξενίας, οι τρόποι δήλωσης συμμετοχής κλπ. Η αρχική κατάταξη των παικτών και οι κληρώσεις γίνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της F.I.D.E. και της Κ.Ε.Δ.

 

6.2 Στη συνέχεια η Κ.Ε.Δ. ή η Τ.Ε.Δ. (για τοπικούς αγώνες) προβαίνει στην επιλογή και τον ορισμό των Διαιτητών σύμφωνα με το άρθρο 7.

Τους διορισμούς που κάνει ή ΚΕΔ τους δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ενώ τους διορισμούς που κάνουν οι ΤΕΔ τους δημοσιεύουν  στην ιστοσελίδα της Ένωσης όπου υπάγονται.

 

6.3 Η μη εφαρμογή του Κανονισμού Αγώνων της Ε.Σ.Ο. και του Κανονισμού Αξιολόγησης και Τίτλων της F.I.D.E. και των βασικών άρθρων της Γενικής Οδηγίας της Κ.Ε.Δ. είναι δυνατόν να επισύρει συνέπειες όπως την μη προώθηση από την Ε.Σ.Ο. ενός τουρνουά για διεθνή αξιολόγηση, κατόπιν σχετικής τεκμηριωμένης εισήγησης της Κ.Ε.Δ. προς την Ε.Σ.Ο.

 

6.4 Οι προκηρύξεις είναι στην ουσία το συμβόλαιο συμφωνίας μεταξύ συμμετεχόντων και διοργανωτών για τις συνθήκες των αγώνων στο σύνολο τους.

 

6.5 Δεν επιτρέπεται η αλλαγή των προκηρύξεων μετά την έναρξη των αγώνων.

 

6.6 Η προκήρυξη αναρτάται σε εμφανή θέση και την διαβάζει ο επικεφαλής διαιτητής πριν την έναρξη των αγώνων στην τεχνική συνάντηση.

 

6.7 Μετά την έναρξη των αγώνων θεωρείται ότι οι συμμετέχοντες έχουν αποδεχθεί ανεπιφύλακτα όλες  τις διατάξεις  της προκήρυξης.

 

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΡΘΡΟ 7ο

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

7.1 Βασικά κριτήρια επιλογής και ορισμού Διαιτητών από την Κ.Ε.Δ. ή την Τ.Ε.Δ. πρέπει να είναι η ποιοτική  αξιολόγηση των Διαιτητών σε συνδυασμό με την κυκλική   αξιοποίηση τους και την άριστη κατά το δυνατόν τεχνική κάλυψη σε κάθε τουρνουά.

 

7.2  Οι διοργανωτές οποιωνδήποτε αγώνων έχουν δικαίωμα να προτείνουν στην  Κ.Ε.Δ. την επιλογή και τον ορισμό μέχρι 30% του συνολικού αριθμού των απαιτούμενων για την διοργάνωση  Διαιτητών. Την πρόταση τους αυτή πρέπει να την γνωστοποιούν στον Γενικό Γραμματέα και στον αντίστοιχο τομεάρχη της Κ.Ε.Δ.

 

7.3   Οι Τ.Ε.Δ. συμμετέχουν στην επιλογή των Διαιτητών από την περιοχή τους σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ. (όποτε κρίνεται απαραίτητο ) και σύμφωνα με τα άρθρα 7.1 και 7.2.

 

7.4 Οι διοργανωτές και οι Τ.Ε.Δ. πρέπει στις προτάσεις τους προς την Κ.Ε.Δ. να παίρνουν υπόψη τους τα βασικά κριτήρια επιλογής Διαιτητών του άρθρου 7.1. Ειδικότερα,  για τις διοργανώσεις  υψηλού  επιπέδου και ιδιαίτερης σπουδαιότητας θα πρέπει να κυριαρχεί το κριτήριο της ποιοτικής επιλογής.

 

7.5. Στις διοργανώσεις υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερης σπουδαιότητας συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω:

 

α) Όλα τα Πανελλήνια Ατομικά και Ομαδικά Νεανικά  και Σχολικά  Πρωταθλήματα.

β) Όλα τα Πρωταθλήματα Ελλάδας Ανδρών και Γυναικών.

γ) Όλες οι ιδιαίτερα ισχυρές Διεθνείς Διοργανώσεις (όταν μάλιστα δίνουν προκρίσεις για Πανελλήνιες διοργανώσεις της Ε.Σ.Ο.)

δ) Όλα τα Ομαδικά Πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών.

 

7.6 Στις διοργανώσεις υψηλού  επιπέδου  οι επικεφαλής διαιτητές, οι  βοηθοί του  και οι υπεύθυνοι κληρώσεων επιλέγονται και ορίζονται   αποκλειστικά   από την Κ.Ε.Δ. με έγγραφο διοριστήριο το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΚΕΔ  και κοινοποιείται στους διοργανωτές.

 

7.7  Σε κάθε περίπτωση,  η τελική απόφαση και ευθύνη ορισμού Διαιτητών ανήκει στην Κ.Ε.Δ..

 

7.8 Με τις παραπάνω προϋποθέσεις η Κ.Ε.Δ. θα δίνει προτεραιότητα στις προτάσεις των διοργανωτών, παίρνοντας υπόψη και τις επιλογές – προτάσεις και  των Τ.Ε.Δ.

 

7.9 Η αξιολόγηση του ποιοτικού επίπεδου των διοργανώσεων υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κ.Ε.Δ. σε συνεργασία με την Ε.Σ.Ο.

 

7.10 Για  την τελική επιλογή των διαιτητών ενημερώνεται και ο επικεφαλής διαιτητής του οποίου η άποψη συνεκτιμάται από την Κ.Ε.Δ.

ΑΡΘΡΟ 8ο

ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ & ΟΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

 

8.1  Δεν επιτρέπεται  η επιλογή και ο ορισμός  διαιτητών  σε Πανελλήνια Σχολικά και Νεανικά Πρωταθλήματα όταν έχουν την ιδιότητα του προπονητή. Η ιδιότητα του προπονητή τεκμηριώνεται από το μητρώο προπονητών της  ΕΣΟ.

8.2 δεν  επιτρέπεται   η επιλογή και ο ορισμός των διαιτητών που έκαναν διαιτησία σε αγώνες χωρίς να έχουν ορισθεί από την  Κ.Ε.Δ. (ή κάποια Τ.Ε.Δ.).  Διαιτητές, που κάνουν αυτό το παράπτωμα χάνουν το δικαίωμα να επιλεγούν και να ορισθούν  στις  δύο  επόμενες,  μετά το αδίκημα τους, οποιεσδήποτε διοργανώσεις.

8.3 Η  επανάληψη του ίδιου παραπτώματος  επιφέρει τον αποκλεισμό τους από διαιτησίες μέχρι το τέλος του έτους  και σε περίπτωση νέας επανάληψης  διαγράφονται ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ από τον  ΠΟΔ και  η ΚΕΔ με απόφαση Δ.Σ. θα καθορίσει το χρονικό διάστημα της αποβολής.

8.4 Οι επικεφαλής Διαιτητές  που δεν  έχουν υποβάλει  έκθεση Διαιτησίας προς την Κ.Ε.Δ. αποκλείονται από κάθε διαιτησία μέχρι να υποβάλλουν την έκθεση διαιτησίας.

 

ΑΡΘΡΟ 9ο

ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

 

9.1   Η αρχική κατάταξη των συμμετεχόντων, για τις ανάγκες της κλήρωσης, γίνεται με πρώτο κριτήριο το διεθνές ΕΛΟ – τίτλο και με δεύτερο κριτήριο το Εθνικό ΕΛΟ – τίτλο και στην συνέχεια αλφαβητικά, με λατινικούς χαρακτήρες (εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά από την προκήρυξη). Εξαίρεση αποτελούν τα Σχολικά Πρωταθλήματα, όπου η αναγραφή των ονομάτων μπορεί να γίνεται και στην Ελληνική γλώσσα.

 

9.2  Ο Επικεφαλής Διαιτητής πρέπει να έχει στην διάθεση του τις λίστες συμμετοχών τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων.

 

9.3 Το αργότερο  πέντε (5) ώρες πριν από την προκαθορισμένη ώρα κλήρωσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η οριστική επιβεβαίωση συμμετοχής από τους αγωνιζόμενους με την φυσική τους παρουσία και την συμπλήρωση της σχετικής φόρμας συμμετοχής. Αν υπάρχει αδυναμία ή κώλυμα της παρουσίας κάποιου στον χώρο των αγώνων στα προκαθορισμένα χρονικά όρια, θα πρέπει  να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επικεφαλής Διαιτητή ή τους βοηθούς του πριν την λήξη της προθεσμίας επιβεβαίωσης. Όσοι δεν θα έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην κλήρωση του 1ου γύρου. Μετά την δημοσίευση των κληρώσεων ουδεμία αλλαγή επιτρέπεται, εκτός εάν αποφασίσει διαφορετικά ο Επικεφαλής Διαιτητής.

 

9.4   Οι Φόρμες Συμμετοχής ελέγχονται σχολαστικά για την ακρίβειά τους από τον Επικεφαλής Διαιτητή.

 

9.5   Σε όλα τα τουρνουά με Διεθνή Αξιολόγηση και σε όλα τα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα (τελικές και προκριματικές φάσεις) οι Επικεφαλής Διαιτητές πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά στο Πρόγραμμα Κλήρωσης, όλα τα ακόλουθα αναφερόμενα στοιχεία των συμμετεχόντων παικτών.

 

α) Ονοματεπώνυμο.

β) ΕΛΟ (F.I.D.E. και Ε.Σ.Ο.).

γ) Τίτλος (F.I.D.E. και Ε.Σ.Ο.).

δ) Αριθμός Μητρώου (F.I.D.E. και Ε.Σ.Ο.).

ε) Σωματείο.

 

9.6 Το αρχείο κλήρωσης πρέπει να είναι ενημερωμένο με τον ακριβή και αναλυτικό τίτλο της διοργάνωσης και να πραγματοποιείται πλήρης έλεγχος των πινάκων, πριν υποβληθούν για αξιολόγηση.

 

9.7  Οι κληρώσεις γίνονται αποκλειστικά και μόνο από έμπειρο Διαιτητή, με πολύ καλές γνώσεις των Κανόνων Σκακιού της F.I.D.E., των ειδικών Κανονισμών της F.I.D.E. για τα συστήματα και τα προγράμματα κλήρωσης και των σχετικών Κανονισμών της Ε.Σ.Ο, που έχει οπωσδήποτε αποκτήσει τη νόρμα ικανότητας για κληρώσεις μετά από επιτυχή παρακολούθηση Σεμιναρίου Διαιτησίας στο οποίο θα έχουν διδαχθεί τα συστήματα κληρώσεων καθώς και οι οδηγίες κληρώσεων με κάρτες του ελβετικού συστήματος (χειροκίνητο σύστημα).

 

9.8  Οι κληρώσεις γίνονται υποχρεωτικά με λογισμικό εγκεκριμένο από τη F.I.D.E., για όλες τις διοργανώσεις (Ατομικά και Ομαδικά Τουρνουά και Πρωταθλήματα).

 

9.9 Ο Διαιτητής χρησιμοποιεί το λογισμικό ως ένα πρόσθετο βοήθημα και όχι μόνο δεν είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται ανεπιφύλακτα τις κληρώσεις που παράγονται από το λογισμικό, αλλά πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει τις παραγόμενες κληρώσεις και να τις διορθώνει αν χρειάζεται.

 

9.10   Την συνολική ευθύνη των κληρώσεων έχει αποκλειστικά και μόνο ο Επικεφαλής Διαιτητής μιας διοργάνωσης.

 

9.11 Οι διαιτητές που δεν έχουν αποκτήσει την «άδεια» της FIDE  μπορούν να διαιτητεύουν και σε τουρνουά με διεθνή αξιολόγηση αλλά δεν επιτρέπεται να καταχωρούνται στο πρόγραμμα κλήρωσης.

 

ΑΡΘΡΟ 10ο

Γενική Διάρθρωση Τεχνικής υποστήριξης αγώνων

10.1 Στις διοργανώσεις, υψηλού επιπέδου  (σύμφωνα με το άρθρο 7.5)  προβλέπεται η παρακάτω τεχνική υποστήριξη:

 

α) Ο  Επικεφαλής Διαιτητής (ΕΔ) και οι βοηθοί του (ΒΕΔ) ορίζονται  εγγράφως σύμφωνα με το άρθρο 7.6 και 7.7 από την  Κ.Ε.Δ. με εισήγηση του αντίστοιχου Τομεάρχη της Κ.Ε.Δ. και  με την   τελική  έγκριση από το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.

β) Βοηθοί Επικεφαλής Διαιτητές ορίζονται ένας μέχρι 50 παρτίδες.

γ) Διαιτητές (Ένας από 10 μέχρι 15 παρτίδες – στην κρίση του ΕΔ).

δ) Επιτροπή Κληρώσεων με Πρόεδρο τον ΕΔ.

 

10.2   Η ανωτέρω διάρθρωση εφαρμόζεται πλήρως στις διοργανώσεις, υψηλού επιπέδου  (σύμφωνα με το άρθρο 7.5).

Στις υπόλοιπες διοργανώσεις είναι αποδεκτή μια σχετική απόκλιση, ανάλογα με το επίπεδο , την δομή του τουρνουά και με την σύμφωνη γνώμη της Κ.Ε.Δ. και του επικεφαλής διαιτητή.

 

 

 

ΑΡΘΡΟ 11ο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

 

11.1 Όλοι οι αγώνες οποιασδήποτε μορφής και επιπέδου, Ατομικών και Ομαδικών Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων και Τουρνουά, καλύπτονται από Διαιτητές που ορίσθηκαν από την Κ.Ε.Δ. ή τις Τ.Ε.Δ. (για αγώνες τοπικούς) και από τον εκάστοτε ισχύοντα Πίνακα Ορισμού Διαιτητών, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από την ισχύουσα γενική οδηγία της  Κ.Ε.Δ.

 

11.2 Για τους Διαιτητές που διαιτητεύουν χωρίς να έχουν ορισθεί από την Κ.Ε.Δ. ή τις Τ.Ε.Δ. εφαρμόζεται το Άρθρο 8.2

 

11.3 Σε όλες τις διοργανώσεις (Πανελλήνιες Ατομικές και Ομαδικές), ορίζεται από την Κ.Ε.Δ.  (ή τις Τ.Ε.Δ. για τοπικούς και σχολικούς αγώνες) ένας Επικεφαλής Διαιτητής ο οποίος έχει την συνολική τεχνική εποπτεία των αγώνων.

 

11.4 Ο Διευθυντής Αγώνων  ορίζεται από την διοργανώτρια αρχή και δεν έχει απολύτως καμία Τεχνική Εποπτεία σε θέματα Διαιτησίας, ούτε έχει δικαίωμα να κάνει κληρώσεις. Τα καθήκοντά του είναι αυστηρότατα διοικητικής και οργανωτικής φύσης.

 

11.5  Στις διοργανώσεις υψηλού επιπέδου (άρθρο 7.5) πριν την έναρξη των αγώνων και όσο γίνεται νωρίτερα ,ακόμη και μια μέρα πριν τους αγώνες (αν είναι εφικτό), γίνεται η τεχνική συνάντηση όπου ολοκληρώνονται οι  εξής διαδικασίες:

Α) Τελικός έλεγχος και επιβεβαίωση συμμετοχών

Β) Περιγραφή των συνθηκών των αγώνων

Γ) Ορισμός επιτροπής ενστάσεων

Δ) Ο επικεφαλής διαιτητής δίνει τις τελικές του οδηγίες

 

11.6 Στην  τεχνική συνάντηση είναι υποχρεωτική η παρουσία όλων των παρευρισκομένων παικτών, αρχηγών αποστολών, διαιτητών  κλπ.

 

ΑΡΘΡΟ 12ο

 ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

 

12.1 Για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις οποιασδήποτε Κατηγορίας θα ακολουθείται η παρακάτω γενική διαδικασία όπως περιγράφεται στα άρθρα 10 και στις επόμενες παρασγράφους του άρθρου 12.

 

12.2 Εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του άρθρου 11.

 

12.3  Κάθε συνάντηση ομάδων πρέπει να καλύπτεται από έναν Διαιτητή, και έναν βοηθό σε  κρίσιμες συναντήσεις.

 

12.4 Τα συμμετέχοντα σωματεία ενημερώνονται για τους ορισθέντες από την Τ.Ε.Δ. Διαιτητές, τουλάχιστον  τρεις  ημέρες πριν την διεξαγωγή κάθε γύρου.

12.5 Αν σε μια συνάντηση δεν παρουσιασθεί ο Διαιτητής που ορίσθηκε, ενημερώνεται αμέσως  η  Τ.Ε.Δ. για τον ορισμό άλλου Διαιτητή. Μετά την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων, αν δεν ορισθεί άλλος Διαιτητής, η συνάντηση δεν διεξάγεται και το θέμα αντιμετωπίζεται από την διοργανώτρια αρχή με ορισμό άλλης ημερομηνίας διεξαγωγής της συνάντησης που ματαιώθηκε. Για την πρόληψη αυτών των περιπτώσεων οι Τ.Ε.Δ.  σε κάθε γύρο  ορίζουν αν είναι δυνατόν και εφεδρικούς Διαιτητές .

 

12.6 Ο Διαιτητής που δεν παρουσιάσθηκε σε μια συνάντηση στην οποία ορίσθηκε, καλείται αμέσως  από την Κ.Ε.Δ. σε απολογία .

 

12.7 Ο Διαιτητής κάθε συνάντησης ενημερώνει αμέσως τηλεφωνικά την Ένωση ή την  Τ.Ε.Δ.  για το αποτέλεσμα και για  τα όποια προβλήματα παρουσιάσθηκαν κατά την συνάντηση και φροντίζει για την αποστολή του φύλλου αγώνα στην διοργανώτρια αρχή το αργότερο σε 48 ώρες.

 

12.8 Η διοργανώτρια αρχή κοινοποιεί τα φύλλα αγώνων στην Τ.Ε.Δ. της περιοχής της.

 

12.9 Μετά την ολοκλήρωση μιας ομαδικής διοργάνωσης τα φύλλα αγώνων και ο πίνακας αξιολόγησης αποστέλλονται στην Ε.Σ.Ο. από  την Τ.Ε.Δ. της περιοχής.

 

12.10 Σε κάθε περιφερειακή ομαδική διοργάνωση ορίζεται από την Τ.Ε.Δ. ένας Επικεφαλής Διαιτητής, στα καθήκοντα του οποίου είναι και η συνολική  τεχνική  εποπτεία  και η υποβολή στην Κ.Ε.Δ. της Έκθεσης Διαιτησίας και του Πίνακα Αξιολόγησης των διαιτητών.

 

12.11  Στα ομαδικά σχολικά πρωταθλήματα, δεν επιτρέπεται να είναι αρχηγός της ομάδας προπονητής ή γονέας, αλλά μόνο κάποιος από τους παίκτες της  ομάδας.

 

12.12 Σε κάθε συνάντηση ορίζονται πριν την έναρξη των αγώνων δύο αρχηγοί ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός.

 

12.13 Αν συμβεί να επιλεγούν αρχηγοί που είναι ξένοι παίκτες τότε η ομάδα έδρα θα πρέπει να επιλέγει τον ένα αρχηγό τουλάχιστον να μιλάει ελληνικά ή αγγλικά. Αν υπάρχει πρόβλημα ισχύει η απόφαση του Επικεφαλής Διαιτητή.

 

ΑΡΘΡΟ 13ο

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

13.1 Οι ενστάσεις αφορούν την διαφωνία των αγωνιζομένων παικτών ή σωματείων εναντίον αποφάσεων των Διαιτητών και υποβάλλονται στην Επιτροπή Ενστάσεων με την διαδικασία που προβλέπεται από τους Κανονισμούς της Ε.Σ.Ο., της Κ.Ε.Δ. και της προκήρυξης των αγώνων.

 

13.2   Οι καταγγελίες κατά Διαιτητών υποβάλλονται, τεκμηριωμένες με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, στη διοργανώτρια αρχή και στην Τ.Ε.Δ. ή Κ.Ε.Δ. πριν την έναρξη του επόμενου γύρου ή το αργότερο τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.

 

13.3   Η πρωτοβάθμια Επιτροπή Ενστάσεων ορίζεται από την Διοργανώτρια Αρχή κάθε τουρνουά κατά την διάρκεια της Τεχνικής συνάντησης.

 

13.4 Η Επιτροπή Ενστάσεων της Κ.Ε.Δ.  λειτουργεί σαν δευτεροβάθμιο όργανο και είναι τριμελής, με δύο αναπληρωμαστικά μέλη.

 

13.5 Η ένσταση ενάντια σε απόφαση Διαιτητή ασκείται   από τον ενδιαφερόμενο (σκακιστή ή Σωματείο) αμέσως μετά τη λήξη της υπόψη παρτίδας και μέσα σε 30 λεπτά, (το αργότερο),προκειμένου για Ατομικά και Ομαδικά Πρωταθλήματα που διοργανώνονται με το συγκεντρωτικό σύστημα. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια ημέρα ή αν πρόκειται για αγώνες γρήγορου σκακιού, τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Σε αγώνες που διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα ένσταση μπορεί να υποβληθεί μέσα σε 24 ώρες από τη λήξη των αγώνων.
13.6   Η ένσταση ασκείται γραπτά και εκδικάζεται από την Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που ορίζει η Διοργανώτρια Αρχή σύμφωνα με όσα προβλέπει η αντίστοιχη προκήρυξη (διαδικασία υποβολής, ύψος παραβόλου, χρόνος εκδίκασης κλπ).

 

13.7   Η εκδίκαση της ένστασης ολοκληρώνεται το αργότερο πριν την κλήρωση του επόμενου γύρου. Σε αγώνες που διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα  η ένσταση εκδικάζεται το αργότερο εβδομήντα δύο (72) ώρες από την επίσημη ώρα έναρξης του επόμενου γύρου.

 

13.8   Αν η ένσταση δεν εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό από την Επιτροπή Ενστάσεων, θεωρείται ότι έγινε δεκτή. Αν γίνει έστω και μερικά δεκτή, το παράβολο επιστρέφεται, αλλιώς εκπίπτει υπέρ της διοργανώτριας αρχής.

 

13.9   Προσφυγή για εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό μπορεί να ασκηθεί στην Επιτροπή Εκδίκασης Ενστάσεων της Κ.Ε.Δ. και εφόσον έχει κατατεθεί εντός μίας ώρας από τη γνωστοποίηση της πρωτοβάθμιας απόφασης στον ενδιαφερόμενο και στις εξής περιπτώσεις:

 

α) κατά της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Ενστάσεων των αγώνων

β) κατά της αποδοχής της ένστασης λόγω μη εκδίκασής της από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ενστάσεων.

 

13.10    Η απόφασή της Επιτροπής Εκδίκασης Ενστάσεων της Κ.Ε.Δ. εκδίδεται οπωσδήποτε πριν την κλήρωση του επόμενου γύρου και είναι τελεσίδικη.
13.11   Για να ασκήσει το δικαίωμα ένστασης ο ενδιαφερόμενος (Σωματείο ή σκακιστής) πρέπει να έχει κάνει σχετική σημείωση στο φύλλο αγώνα (για ομαδικούς αγώνες) ή στο φύλλο της παρτίδας του (για ατομικούς αγώνες).
13.12   Οι Τ.Ε.Δ. σε καμιά περίπτωση δεν ορίζουν την Επιτροπή Ενστάσεων, ούτε σαν φορέας μπορούν να ασκήσουν καθήκοντα Επιτροπής Ενστάσεων.

 

13.13  Επίσης τα μέλη των Τ.Ε.Δ. δεν επιτρέπεται να στελεχώνουν Επιτροπές Ενστάσεων της Περιοχής τους.

 

ΑΡΘΡΟ 14ο

ΓΕΝΙΚΑ

14.1 Οι διαιτητές και οι Υπεύθυνοι κληρώσεων δεν έχουν το δικαίωμα να αρνούνται τον ορισμό τους από την Κ.Ε.Δ. ή την Τ.Ε.Δ., έχουν όμως δικαίωμα να δηλώνουν κώλυμα ή αδυναμία  αποδοχής του ορισμού τους με τεκμηριωμένη γραπτή αιτιολόγηση προς την Κ.Ε.Δ. ή την ΤΕΔ   η οποίες  έχει το δικαίωμα να δεχθούν ή να απορρίψουν την δικαιολογία της μη συμμετοχής και να εφαρμόσουν τον σχετικό  πειθαρχικό κανονισμό αν κριθεί ότι είναι απαραίτητο.

14.2 Οι  δαπάνες φιλοξενίας,  αμοιβής και μετακίνησης των διαιτητών καλύπτονται από τους διοργανωτές ανάλογα με την συμφωνία για την ανάληψη που έκαναν με την  Ε.Σ.Ο.

 

14.3    Οι παραβάσεις των διαιτητών αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή του άρθρου 12  του Κανονισμού Διαιτησίας της Ε.Σ.Ο. περί πειθαρχικού ελέγχου.

 

14.4 Οι αποζημιώσεις των διαιτητών προβλέπονται από το άρθρο 9 του Κανονισμού Διαιτησίας της Ε.Σ.Ο.

14.5 Αν οι διοργανωτές δεν καλύπτουν πλήρως τα οδοιπορικά των διαιτητών οι διαιτητές έχουν δικαίωμα να αρνούνται τον ορισμό τους χωρίς καμία συνέπεια για αυτούς.

ΑΡΘΡΟ 15ο

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

 

15.1 Η Έκθεση Διαιτησίας αποτελεί το σημαντικότερο επίσημο έγγραφο για την αξιολόγηση και προαγωγή των Διαιτητών καθώς και για την αξιολόγηση των διοργανώσεων.

 

15.2   Η Έκθεση Διαιτησίας (με το αρχείο κλήρωσης των αγώνων) υποβάλλεται από τον Επικεφαλής Διαιτητή, το αργότερο σε πέντε (5) ημέρες από την λήξη των αγώνων, στην Κ.Ε.Δ. (για τελικούς Πανελληνίων και Διεθνών Πρωταθλημάτων καθώς και Διεθνών τουρνουά όπως αυτά χαρακτηρίζονται από την Ε.Σ.Ο.). ή στην Τ.Ε.Δ. (για αγώνες τοπικού ενδιαφέροντας) και κοινοποιούνται στην  Ε.Σ.Ο.

 

15.3   Εκθέσεις Διαιτησίας υποβάλλονται για όλα τα Πρωταθλήματα, οποιουδήποτε επιπέδου και μορφής, χωρίς καμία εξαίρεση. Για τα ομαδικά πρωταθλήματα, η Έκθεση υποβάλλεται από τον Επικεφαλής Διαιτητή μετά την ολοκλήρωση τους. Τα στοιχεία του Ομαδικού (συμμετοχές, σύστημα, Διαιτητές και παρτίδες τους κλπ,), αντλούνται από τα αντίστοιχα Φύλλα Αγώνων.

 

15.4  Αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω διαδικασίες, η Κ.Ε.Δ. θα πάρει τις αποφάσεις για τις περιπτώσεις που έχει αρμοδιότητα και θα κοινοποιήσει το θέμα στην Ε.Σ.Ο. για περαιτέρω ενέργειες.

 

15.5   Σε κάθε περίπτωση ο Επικεφαλής Διαιτητής για την περίπτωση του άρθρου 11.2 δεν θα επιτρέπεται να διαιτητεύει τουλάχιστον μέχρι να υποβάλλει την έκθεση Διαιτησίας. Σύμφωνα και με το άρθρο 8.4

 

 

ΑΡΘΡΟ 16ο

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

16.1 Στους αγωνιστικούς χώρους έχουν δικαίωμα να παρευρίσκονται και να παρακολουθούν διακριτικά και αθόρυβα οι παρακάτω :

α) Τα  μέλη των Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο. και της Κ.Ε.Δ.

β) Τα μέλη της επιτροπής ενστάσεων εφόσον δεν είναι γονείς αγωνιζομένων παικτών ή προπονητές.

γ) Εκπρόσωποι Μ.Μ.Ε.

δ) Εκπρόσωποι Διοικητικών, Πολιτικών, Εκπαιδευτικών και Εκκλησιαστικών Αρχών.

 

16.2 Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώνεται ο επικεφαλής διαιτητής και ο διευθυντής αγώνων , η γνώμη των οποίων λαμβάνεται υπόψη.

 

16.3 Όσοι έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν τους αγώνες φορούν ειδική κάρτα διαπίστευσης στην οποία αναφέρεται η ιδιότητα τους.

 

16.4 Κάθε ειδική περίπτωση που δεν προβλέφθηκε αντιμετωπίζεται από τον διευθυντή αγώνων σε συνεργασία με τον επικεφαλής διαιτητή.

 

16.5 Γενικά η Κ.Ε.Δ. έχει την άποψη ότι προβάλλεται και διαδίδεται το σκάκι όταν επιτρέπεται η παρακολούθηση των αγώνων με τις παρακάτω προϋποθέσεις :

α) Να εξασφαλίζεται ο  απόλυτος   έλεγχος των αγώνων από τους διαιτητές.

β) Ο αγωνιστικός χώρος να είναι αρκετά μεγάλος για να μην ενοχλούνται οι αγωνιζόμενοι.

γ) Να περιορίζονται στο ελάχιστο οι απομακρύνσεις παικτών από τον αγωνιστικό χώρο.

 

16.6 Συνιστάται η χρήση διαχωριστικών σκοινιών για την διατήρηση διακριτών αποστάσεων των θεατών από τους παίκτες.

 

ΑΡΘΡΟ 17ο

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ

 

17.1 ΓΕΝΙΚΑ

Οι διοργανωτές όλων των αγώνων που διεξάγονται στην Ελλάδα πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν και τα παρακάτω άρθρα της Γενικής Οδηγίας :

α) άρθρα 11 (ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ) (παράγραφοι 11.1 και 11.2)

β) άρθρο 8 (ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ) (παράγραφος 8.2)

γ) άρθρα 7 (ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ) (παράγραφοι 7.1, 7.2, 7.4 και 7.6)

δ) άρθρο 5 (ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ (παράγραφος 5.1)

ε) άρθρο 6 (ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ) (παράγραφοι 6.1, 6.2 και 6.3)

στ) άρθρο 16 (ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ) (παράγραφος 16.5)

 

17.2 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ

 

Οι διοργανωτές έχουν τις παρακάτω υποχρεώσεις προς την  ΚΕΔ:

  1. Σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζουν απόλυτα όλα τα άρθρα της Γενικής Οδηγίας και ακόμη περισσότερο τα άρθρα  7.6, 7.2, 6.1, 6.3, 8.2, και με  ξεχωριστή επιμέλεια στα άρθρα 5.1, 11.1 και 11.2
  2. Να κοινοποιούν στην ΚΕΔ συντομότατα, σχεδόν αμέσως την προκήρυξη των αγώνων που διοργανώνουν και τα ονόματα των προτεινόμενων διαιτητών.

 

17.3 Η μη εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 17.2 επισύρει την πρόταση της ΚΕΔ προς την ΕΣΟ για την μη διεθνή και εθνική αξιολόγηση των αγώνων,  την μη αναγνώριση των διαιτησιών και όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες που αναφέρονται στην Γενική Οδηγία.

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟ 18ο

ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

18.1 Η Κ.Ε.Δ. έχει το δικαίωμα τροποποιήσεων, αλλαγών και προσθήκης νέων διατάξεων στην παρούσα Γενική Οδηγία όποτε κριθεί απαραίτητο και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

18.2 Η παρούσα Γενική Οδηγία έχει 18 άρθρα. Η ισχύς της τροποποιημένης Γενικής Οδηγίας της Κ.Ε.Δ. , με πλήρη εφαρμογή σε όλα της τα άρθρα αρχίζει από την ημερομηνία κοινοποίησης της και ανάρτησης στην ιστοσελίδα της ΚΕΔ.

18.3 Η Κ.Ε.Δ. και οι Τ.Ε.Δ. έχουν την τυπική, ουσιαστική και ηθική υποχρέωση να ασκούν τα καθήκοντα τους με αμεροληψία, χωρίς αποκλεισμούς και διακριτικές επιλογές, να χρησιμοποιούν και να αξιοποιούν όλο το διαθέσιμο διαιτητικό μας δυναμικό, στο μέτρο που τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις των Κανονισμών, σε συνδυασμό με τα προσόντα των διαιτητών και τις ιδιαιτερότητες κάθε διοργάνωσης.

18.4 Η Κ.Ε.Δ. έχει το δικαίωμα αυτεπάγγελτης παρέμβασης της όποτε διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις των Κανονισμών Αγώνων και Διαιτησίας της Ε.Σ.Ο. και της Γενικής της Οδηγίας.

18.5 Η τιμωρία των διαιτητών Αγώνων  για παραβάσεις των άρθρων της Γενικής Οδηγίας μπορεί να φθάσει μέχρι και την οριστική τους διαγραφή από τους πίνακες διαιτητών

18.6 Σε κάθε περίπτωση και πριν επιβληθούν ποινές οι παραβάτες καλούνται από την ΚΕΔ σε απολογία.

 

   Αποστολή του άρθρου σε μορφή PDF